Unge naturtalenter

DNT Vestfold har satt i gang prosjektet Unge Naturtalenter, et lederutviklingsprogram i friluftsliv! 15 ungdom mellom 15 og 19 år fra hele fylket får muligheten til å delta i et årslangt program hvor de lærer om ulike typer friluftsliv og turlederrolla. Prosjektet vektlegger personlig vekst og inspirerer til friluftsaktivitet. Deltakerne går fra scratch til å bli utdanna turledere i DNT's turlederstige, samt at de får erfaring fra massevis av ulikt friluftsliv og rike opplevelser.

Prosjektet har vekket stor interesse både blant ungdommen, lokalbefolkningen og næringslivet. i 2017 ble 30 søkere ble invitert på "ferskingkurs" på Trollsvannstua for å lære om friluftslivets ABC. Etter endt kurs fikk 15 av kandidatene tilbud om å bli med i hele Unge Naturtalenter. Alle som fikk tilbud takket ja, og er nå klare for et år med samlinger, kurs, nye venner og store opplevelser. Vi har allerede lært mye, og har enda mer moro og nye utfordringer igjen! Vi gjennomførte igjen med bravur i 2018/19 og 19/20 og går nå løs på kull nr. 4 av naturtalenter!

Mange av de gamle naturtalentene er i dag frivillige turledere i DNT ung Vestfold. De planlegger turer, arrangementer og har et godt sosialt miljø. Bli med på laget, og søk! :)


De 15 ungdommene som blir valgt ut til Unge Naturtalenter får delta på en rekke ulike kurs, turer og samlinger.

Underveis blir deltakerne introdusert for det øvrige miljøet i DNT ung og inviteres til å bli en del av turledergrupper og lokale ungdomsstyrer.

Forventet tidsbruk fra september 2020 til juli 2021 er ca. 7 helger + 3-4 kvelder + 5-6 feriedager(sommer+vinter). 

Vi vil og ha en avslutningstur med utdeling av kursbevis, diplomer og fokus på veien videre.

Foto: Mats Kneppen
Foto: Mats Kneppen

Oversikt over turer og kurs:

Ferskingkurs

DNT's ferskingkurs har fokus på basisferdigheter i friluftsliv som bålfyring, allemannsretten, kart og kompass, bekledning o.l.

Grunnkurs havkajakk

Dette kurset omhandler generell padleteknikk, sikkerhet til sjøs, ferdsel i skjærgården og leirliv i skjærgården. Padleforbundet utgir våttkort til alle som gjennomfører grunnkurs havkajakk. Dette gir mulighet for å leie kajakk videre i livet.

Høstvandring i fjellet

Vi skal vandre hytte til hytte i fjellet mens vi lærer oss orientering, turplanlegging og høster generell erfaring. Vi skal også snuse på turlederrolla. Fjellet i høstdrakt er et nydelig skue.

Kokkekamp

Vi lærer oss å lage variert og kreativ mat på stormkjøkken og bål. Kun fantasien setter grenser for hvilken mat vi kan lage med disse redskapene.

Vinterfjellet

Vi skal lære om ferdsel på ski i vinterfjellet, samt generell skredlære. Vinterfjellet setter krav til bekledning, kunnskap og hvordan man ter seg. Dette skal vi lære om. Overnatting i snøbolig er og på agendaen.

Klatrekurs

Vi skal gjennomføre klatreaktivitet både inne og ute. Vi skal lære god og trygg sikringsteknikk, samtidig som vi har fokus på klatreglede og turglede. Etter endt kurs skal vi være kvalifiserte for klatreforbundets Brattkort, et kompetansebevis som gjør det mulig å benytte seg av klatrevegger rund om kring.

Naturkjennskap og kunnskap om frivillighet

Naturtalentene skal få lære litt om norsk natur og økosystemene. Vi vil og ha fokus på hva det vil si å være frivillig, og hvordan vi kan utøve god og morsom frivillighet.

Kano

Kanopadling setter krav til samarbeid, teknikk og risikovurdering. Vi skal erfare kanopadling og dra på beversafari! Utfordringene er spennende og morsomme, og vi får kombinert det med leirliv og gapahuk i skogsterreng.

Turleder

Vi skal gjennom DNT's turlederkurs og skal ende opp som sommerturledere. Dette kvalifiserer til å lede grupper på tur i sommerhalvåret for DNT. Mer info.